Joep Luycx

Kijk me aan als je tegen me praat

Kijk, jij blogt. Want tsja, we zitten nou eenmaal in de didzjitul errah. En bloggen is klanten.

Nou lees ik een boel blogs. En ik zie dat veel schrijvers iets niet doen wat juist heel handig is om te doen. Helemaal als je blogt. Wil jij natuurlijk weten wat. Komt-ie.

De beste blog is de blog die voelt als een onderonsje.Een onderonsje tussen de lezer en de schrijver. Tussen jou en mij.

Dat lukt het beste als ik in de ik-vorm schrijf, aan jou. Dat doe ik deze hele blog al.

Want woorden zijn plaatjes, weet je nog? Kijk eerst eens goed naar het plaatje dat hoort bij de zin: ‘Ik leer mensen helderder bloggen.’ Zie je het? Top. Kijk dan nu eens goed naar het plaatje dat hoort bij de zin ‘Ik leer jou helderder bloggen’.

Pfioew. Wat een verschil.

Dus: praat je tegen mij? Heb het dan niet over mensen die ik niet ken. ‘De klant’, ‘de opdrachtgever’ of helemaal eng: ‘de eindgebruiker’ (ik kan er niks aan doen maar bij het woord ‘eindgebruiker’ zie ik altijd een junk).

Laat me zien dat je me ziet. Dat je snapt wat we aan het doen zijn, jij en ik. Blog van ‘ik’ aan ‘jou’. Altijd.

Kan dat niet, bijvoorbeeld omdat je blogt namens je organisatie? Blog dan in de wij-vorm, aan ‘jou’. Kan dat ook niet? Blog dan niet of kies een ander onderwerp.

Een onderwerp dat wel geschikt is voor een onderonsje.

Invullen, dat mag toch niet?

Zeven jaar geleden verhuisden wij van de begane grond naar een huis op de vierde verdieping. De eerste de beste ochtend kwam onze dochter van twee onze slaapkamer binnenstoempelen. Om tien over vijf.

‘Wil je eens proberen om op je tenen te lopen?’, vroeg ik. Een warme verstandhouding met je gloednieuwe onderburen begint er tenslotte …

Lees het artikel →

Writer’s block? Een beetje liefde helpt

Het is 14 februari. Ik doe een liefdesbrievenworkshop bij Sexyland in Amsterdam-Noord. Ik draag een doddig hartjespak, gehuurd bij Maison van den Hoogen aan de Ceintuurbaan.
Ik heb er zin in want bij deze workshop komen er altijd fenomenale krachten los.
Dat komt: de kortste weg naar beter schrijven is heel simpel: laat je meer zien. …

Lees het artikel →

Kleine succesjes, daar groei je van

Stel, je denkt dat schrijven niet voor jou is.
Omdat je woordenschat klein is, omdat je dyslectisch bent of omdat je denkt dat wat jij te zeggen hebt niet de moeite waard is.
Stel nou dat je dat echt gelooft en dat het je toch lukt om helemaal zelf een verhaaltje te schrijven. En als je …

Lees het artikel →
Bekijk alle artikelen

Of bestel het leesbaarste boek dat je ooit hebt gezien.

Ontdek de alleraller-makkelijkste manier om een verhaal te schrijven. Wat je verhaal ook is. Moeiteloos en zoals alleen jij dat kan.

Ontdek hoe je je hoofd lenig maakt. Lees over de kracht van 'hoe' en 'waarom'-vragen. Experimenteer met drie manieren om veel meer uit je alinea's te halen.

Bestellen. Nu
Boek over beter leren schrijven

Wil je meteen aan het werk?
Schrijf je in voor onze online minicursus.

Dan leer je de basis van moeiteloos schrijven. Ga je in zeven dagen - en tien minuten per dag - van een woord naar een complete joepie. Stap voor stap.

Leer je over samenhang, hoe je makkelijk een titel schrijft en hoe je je tekst een leesbare structuur geeft. Superhandig om te kunnen, of je nou een pitch schrijft, een verkooppraatje of een blog.

<em>Wil je meteen aan het werk</em>?<br />
Schrijf je in voor onze online minicursus.