Joep Luycx

Kleine succesjes, daar groei je van

Stel, je denkt dat schrijven niet voor jou is

Omdat je woordenschat klein is, omdat je dyslectisch bent of omdat je denkt dat wat jij te zeggen hebt niet de moeite waard is. Stel nou dat je dat echt gelooft en dat het je toch lukt om helemaal zelf een verhaaltje te schrijven. En als je het voorleest vinden al je klasgenoten je grappig. Of ze zijn verrast. Of geraakt.

Elke drie weken geef ik joepieles

In groep 6 van openbare Basisschool de Schakel in Amsterdam Zuidoost. Aan het begin van de les vouwt iedereen een boekje met de les erin, stap voor stap. Daarna schrijven ze allemaal een eigen verhaaltje en aan het eind van de les is het klaar. En elke nieuwe les gaat het een beetje beter. Verbazen ze zichzelf en elkaar.

Ik zie hoe eenvoud leidt tot verdieping

Hoe een heldere instructie ervoor zorgt dat elk kind mee kan doen. Hoe de simpele structuur veiligheid biedt. Hoe heerlijk ze het vinden om zelf uit te maken wat ze schrijven of wanneer het af is. Hoe ze groeien van positieve feedback. Ik bewonder hun open houding, hoe hard ze werken en hoe trots ze zijn. Ik zie het enorme effect van kleine succesjes.

Want groeien, dat willen we allemaal.

 

Waarom de joepie academie de joepie academie heet

Omdat we je leren hoe je een joepie schrijft.
Een wat? Een joepie. Een knetterhelder verhaal van drie alinea’s, drie tussenkoppen, een titel en een laatste zin. Twintig zinnen bij elkaar. Ideaal om te kunnen. Of je nou wil vertellen wat je doet of wil uitleggen waarom de joepie academie de joepie academie heet, met …

Lees het artikel →
Bekijk alle artikelen

Of bestel nu het leesbaarste boek dat je ooit hebt gezien.

En lees hoe ongelooflijk veel je kan vertellen in een alinea van vijf zinnen.

Leer over de fenomenale kracht van een goede vraag. Over het effect van denken in drieën. En maak kennis met drie onmisbare schrijftechnieken: inzoomen, overdrijven en om- en omkeren.

Bestellen. Nu
Boek over beter leren schrijven

Genoten van het schrijfmachien?
Dan vind je druppelmail ook te gek.

Tien dagen lang elke dag een drie-minuten-opdracht. Schrijf van een woord naar een kant-en-klaar verhaal. Helemaal gratis.

Ontdek hoe schrijven ook kan. Welke woorden werken en welke niet. Dat samenhang helemaal vanzelf komt. Hoe je je tekst superleesbaar maakt.

En op dag tien een offer you can't refuse. Wedden?

<em>Genoten van het schrijfmachien</em>?<br />
Dan vind je druppelmail ook te gek.